;
English

Ghidul vanzatorului

Prima regula a vanzatorului este de a-si pregati proprietatea pentru vanzare. Prima impresie conteaza! Trebuie sa fie ordine, sa se simta un miros si o atmosfera placuta, pentru a favoriza fotografiile care au o relevanta insemnata in prezentarea unei oferte si trebuie sa surprinda cat mai real imaginea proprietatii.

Stabilirea pretului

In specialitate pretul unui imobil se calculeaza prin 3 metode: metoda costului de productie (se practica de obicei la cladiri si case) metoda veniturilor (cat venit realizeaza imobilul prin inchirierea acestuia) si metoda comparatiei (cea mai favorabila si mai corecta pe piata locala ) pe care o recomandam vanzatorilor. Specialistii nostri imobiliari recomanda metoda comparatiei mai ales proprietarilor de apartamente in vederea stabilirii pretului corect intrucat este foarte simpla. Se compara proprietatea pe care dvs. doriti sa o oferiti spre vanzare cu alte proprietati vandute in aceeasi zona– de preferat aceeasi strada la un interval de timp relativ scurt, aproximativ 3-6 luni. Termenii de comparatie trebuie sa fie obligatoriu inclusi in lista urmatoare:  numarul de camere sa fie acelasi, compartimentarea , etajul (daca difera se poate face o corectie de +,- 5% daca ne confruntam cu parter sau ultimul etaj), finisajele. Aceasta comparatie se face foarte usor colaborand cu o agentie intrucat consultantii imobiliari cunosc piata imobiliara si va pot comunica informatii corecte in ce privesc preturile de pe piata. Daca nu aveti informatii corecte riscati sa nu aveti termenii de comparatie potriviti ceea ce duce la supraevaluarea sau subevaluarea unei proprietati.

Situatia juridica trebuie sa fie clara. 

In caz de mostenire trebuie facuta succesiunea. Nu se poate intabula un imobil obtinut prin mostenire direct pe noul cumparator. 

Are ipoteca apartamentul? Nu este nici o problema, in functie de situatie se poate muta ipoteca sau se obtine acordul bancii in vederea radierii in acelasi timp cu transferul proprietatii.

Cine semneaza? Proprietarul de drept sau un imputernicit al acestuia. 

Acte necesare la contractul de vanzare cumparare in forma autentica

  • Acte de identitate 
  • Certificatul de casatorie daca este cazul 
  • Act de dobandire in original care poate fi:
  •                                            Contract de vanzare-cumparare   

                                                      Contract de schimb

                                                      Certificat mostenitor

                                                      Sentinta judecatoreasca

                                                      Contract donatie

  • Carte funciara in forma autentica (se cere doar de catre notar)
  • Adeverinta de nesechestru de la primarie- se elibereaza pe loc si atesta faptul ca taxele si impozitele sunt platite la zi 
  • Adeverinta de la electrica 
  • Adeverinta de la asociatia de proprietari - este un formular tip care se achizitioneaza de la consultantul dvs. imobiliar sau de la un notar 
  • Certificatul energetic obligatoriu la vânzarea sau închirierea oricarui imobil

 

Taxe:
Proprietarul plateste la vânzarea oricarui imobil un impozit de 3% la tranzactii ce depasesc pretul de 100 000 euro, folosindu-se urmatoarea formula:

Exemplu: Pret vanzare imobil 160 000 euro

Suma pentru care se plateste impozit este de 3% pentru valoarea ce depaseste 100 000 euro. Cu alte cuvinte proprietarul va achita 3% din 60 000 EURO (160 000 pret vanzare - 100 000 valoarea scutita de impozit) = 1800 euro.

In cazul in care proprietatea are un pret sub 100 000 euro, vanzatorul este scutit de plata impozitului pe venit.

Ce spun clientii nostri

Toate feedback-urile

Scrie-ne un feedback

Parerea ta conteaza foarte mult pentru noi! Te rugam sa ne comunici orice sfat, recomandare, multumire sau nemultumire pe care o ai. Te asiguram ca acest feedback va ajunge imediat la departamentul de management.